Projects

Landis Homes – Learning & Wellness Center and Crossings Apartments

Lititz, PA

Community Front Door

Located in the heart of campus and visible from the adjacent roadway, the new Learning and Wellness Center fills the need for a community front door. Designed to be a bustling center of activity where connections flourish, the main floor houses a bistro and lounge, art gallery, salon and spa, business center, bank, pharmacy, and auditorium to support the community’s Pathways Institute for Lifelong Learning® classes and other educational and entertainment programs. Spiritual wellness is encouraged in The Quiet Place, a series of small rooms for meditation. The new center also allowed for a consolidation of administrative offices into one central location.

Fitness Spaces

Fitness spaces are located on the ground floor. This includes a four-lane lap and therapy pool and a spa pool with natural lighting, a state-of-the-art cardio and strength training room with equipment designed for an active aging population and a wellness studio to support group classes.

Crossings Apartments

The Crossings Apartments provide an indoor connection to community amenities and feature a mix of one bedroom plus den, two bedroom and two bedroom plus den apartments ranging from 1,253 to 1,569 square feet. Open floor plans, natural light and abundant storage were the priorities for these residences. This project also includes an interior pedestrian bridge over the campus drive to provide an interior connection between the health care buildings and this campus hub.

Learn more about Wellness

 

Lititz Elementary

Lititz, PA

Building a new elementary school on the existing 2.5 acre site in downtown Lititz required extensive coordination between the design team, school board officials, the district’s buildings and grounds committee, a site research committee and a public residents’ committee as well as a number of local authorities. The design for the new, three-story K-6 school preserves the historic downtown area while blending with the surrounding neighborhood residences. Despite the site constraints, the compact design solution achieves the district’s programming objectives with modern amenities and spacious facilities, incorporating flexible, multi-purpose areas to maximize available space.

Award: Smart Growth Leadership Award; Lancaster County Planning Commission; Lancaster, PA

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Palmyra Area High School

Palmyra, PA

New additions include 15 classrooms, a gymnasium, weight room, library/media center, cafeteria and kitchen, administrative suite, district office, band and choral suite and technology education area. Renovations include locker areas, art classrooms and natatorium. The renovated building features a 25 by 92 foot skylight to bring daylight into the core of the existing 1960s school and a new, circular two-story lobby area with a bridge that links the new 9th grade classrooms to the existing building.

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Warwick Middle School

Lititz, PA

This new 7th and 8th Grade Middle School was constructed around the gymnasium. The design layout was based on the school’s team concept educational program, organizing classrooms into three teams per grade. The design arranges each team in a “pod” of classrooms positioned around a shared learning commons space. Team pods are paired to share a common instruction area, science laboratory storage and bathrooms. The overall floor plan has been organized around a ‘T’ concept with the main gallery, where the students enter from the bus drop off, and the main corridor connecting all of the team pods.

Award: American School & University Architectural Portfolio Outstanding Design

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Honors Hall, Lycoming College

Williamsport, PA

This adaptive reuse project transformed a condemned building into a beautiful multi-use cultural resource. In addition to the main recital hall, the building also houses offices for the Honors Program, Campus Ministry and Community Services, a student lounge and a meditation chapel. Working entirely within the existing building envelope, the dramatic transformation incorporates pieces of the college’s history. The recital hall features extensive interior detailing and casework, with environmentally friendly cork flooring.

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Coburg Village, the Lutheran Care Network

Rexford, NY

Master planning resulted in the expansion of this 55+ rental community including 78 one and two-bedroom apartments, ranging from 826 up to 1,179 square feet. The new apartments provide larger living spaces, introduce open kitchens with breakfast bars and offer screened-in porches and balconies. Expanded community areas include a new Parisian-style bistro offering tableside service and patio seating, a state-of-the-art fitness center, a large auditorium for musical performances, speaker presentations, parties and other functions. Also featured are a specially designed art studio and an expanded chapel to accommodate a variety of denominations.

Awards: LEED for Homes Gold Certification