Projects

Landis Homes – Learning & Wellness Center and Crossings Apartments

Lititz, PA

Community Front Door

Located in the heart of campus and visible from the adjacent roadway, the new Learning and Wellness Center fills the need for a community front door. Designed to be a bustling center of activity where connections flourish, the main floor houses a bistro and lounge, art gallery, salon and spa, business center, bank, pharmacy, and auditorium to support the community’s Pathways Institute for Lifelong Learning® classes and other educational and entertainment programs. Spiritual wellness is encouraged in The Quiet Place, a series of small rooms for meditation. The new center also allowed for a consolidation of administrative offices into one central location.

Fitness Spaces

Fitness spaces are located on the ground floor. This includes a four-lane lap and therapy pool and a spa pool with natural lighting, a state-of-the-art cardio and strength training room with equipment designed for an active aging population and a wellness studio to support group classes.

Crossings Apartments

The Crossings Apartments provide an indoor connection to community amenities and feature a mix of one bedroom plus den, two bedroom and two bedroom plus den apartments ranging from 1,253 to 1,569 square feet. Open floor plans, natural light and abundant storage were the priorities for these residences. This project also includes an interior pedestrian bridge over the campus drive to provide an interior connection between the health care buildings and this campus hub.

Learn more about Wellness

 

Village at Penn State – Palmer Park

Hospitality was the focus of this project, which implemented long-anticipated updates to the community center and outdoor amenities for this University-based retirement community.  Opened in 2004, the Village at Penn State had not implemented planned second phase additions until after merging with Liberty Lutheran Services in 2012.

A Unique Partnership Creates Palmer Park Outdoor Amenities

Palmer Park is a first-of-its kind fully landscaped park and gardens, featuring professionally contoured golf putting and practice areas, a village green and a multi-purpose area. Designed and completed by the Arnold Palmer Design Company, Palmer Park includes a nine-hole putting course plus a couple of additional holes that bear all the aspects and storied history of the Arnold Palmer signature brand. The synthetic green requires less maintenance than grass, particularly factoring in the region’s sometimes challenging weather conditions.

Palmer Park is complemented by adjacent gardens, walkways and a bistro terrace for al fresco dining. The terrace features a pergola system for sun control as well as outdoor dining and fire pit seating. The park includes a grass lawn area for natural wellness activities such as croquet and yoga, or special events; a town-square type clock; and a bocce court.

Implementing Phase 2 Community Center Additions

The community center was designed in Phase 1 to function effectively when the Village opened, but was planned from the start to be reoriented and expanded as the community grew.  The expansion provides a centralized community hub that creates the desired entry experience and connects resident living spaces with amenities and services.  A new entry drive and porte cochere lead into the commons addition which includes a new main lobby, reception, and marketing suite. The existing library was renovated to expand views from the lobby towards Penn State University’s neighboring Beaver Stadium. Additionally, existing corridors received fresh finishes, and the former multi-purpose space and creamery have become the bistro, a new casual dining option featuring a hearth oven and display cooking.

The final piece of the puzzle is a new one-story, 6,200 SF community building.  At the center of this building is a 165 seat multipurpose auditorium with raised stage to host, among other things, on-site Road Scholar classes and Osher Lifelong Learning Institute (OLLI) classes.  This community gathering space also serves as a conditioned connector between the existing skilled care building, personal care household and the rest of the Village at Penn State community.  Other than the cottages on the perimeter of the campus, all buildings are now connected as a result of this community building addition.

Warwick Woodlands, a Moravian Manor Community

Lititz, PA

Traditional Neighborhood Development:  Pedestrian Friendly, Varied Housing Options, Downtown Connections

Since its founding, Moravian Manor has operated under the premise of blending seamlessly into the surrounding town rather than creating its own insular community.  The downtown location became a challenge as the community has thrived and needed room to grow.  The purchase of a nearby 72 acre property paved the way for the Warwick Woodlands community.

The design of Warwick Woodlands reflects Traditional Neighborhood Development (TND) principles that respond to consumer preferences for an interconnected community—engaging rather than isolating residents from the existing townscape.

Key features are varied types of housing, courtyards and public spaces, and a network of pedestrian-friendly streets and sidewalks. The first phase included ten freestanding two-story townhomes, 70 duplex carriage homes, and The Woods Building comprised of 56 apartments, bistro, lounge and game room. The limited on-site amenities reflect the intention that the active adult residents will avail themselves of the many resources nearby. Membership to the Lititz Recreation Center is included in the monthly fee and everything else, such as dining and housecleaning, is a la carte so that residents choose the services that fit their lifestyle.

The goal of strengthening connections to the town rather than creating an inward-focused campus resulted in the bistro being open to the public for all meals, as well as design measures to integrate the community into the existing context. 

The diverse housing mix has no duplicate materials combinations among the 80 residences, includes minimal signage beyond the required street signs and features direct connections to the Lititz borough streets and sidewalk network. The Woods apartments building façade creates a design aesthetic of interconnected buildings along the streetscape. Landscaped medians further enhance the main street while aiding in traffic calming since the final phase will connect two major arteries running through the town. These measures were a major “selling point” in the Borough’s acceptance of several zoning variances including allowances for higher density residential models.

Apartment residents have access to under-building parking and a rooftop amenity added late in the design process to enhance pre-sales initiatives. The resulting flat roof area nestles between two gables at the main street for views in multiple directions. Mechanical equipment screening acknowledges that there is no “back door” for the building. Phase 2 additional housing is currently under construction and continues the initial premise of integrating the homes into the surrounding townscape.

Award:  Senior Housing News Architecture and Design Awards Winner, Independent Living

 

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Fig & Barrel Pub

“It had to be old.”

The Fig & Barrel Pub building, located in the Historical Architectural Review Board (HARB) district for the City of York, was 110 years old by the time RLPS had the opportunity to help the new owners shape it. Originally built by the York Traction Company (which would later become York Railways Company) and subsequently the home for the Edison Light & Power Company, the building itself is full of history. The interior fit-out for this adaptive reuse honors both the history housed within the brick walls and the vision of the new owners.

“It had to be authentic.”

The Fig & Barrel Pub couldn’t look or feel like just any pub. Like the bitters and pizzas made from scratch within the Pub, the building needed to feel authentic to both the city that was built around it and the business it now houses. Lighting selections remind patrons of the history of the building, evoking a turn-of-the-century feel. A tall fireplace feature was added and designed to reflect the historic industrial feel. Hard and soft seating of varied heights in bold colors complement the rustic wood of the tables and bar; the bar itself features a floor to ceiling rolling library ladder, turning the liquor stock into a display. A new production kitchen, complete with a wood-fired oven, rounds out the renovation.

“It had to have loads of history.”

The original brick was restored and turned into a feature of the interior. Instead of covering it up and modernizing it, the whole design rests on the historical material. While the building needed updating, it was important that it didn’t look like it had been modernized. On the outside facing Cherry Lane, the historic building plaque is still proudly displayed. Ultimately, this space meets the owner’s criteria that it “had to be old, it had to be authentic, and it had to have loads of history.”

Photo Credit:  Matthew Tennison Photography

Waverly Heights Community Center Updates

Gladwyne, PA

Renovations to the casual dining and coffee shop reflect a fresh approach to food preparation and a new attitude toward the dining experience. The transformation supports food service production changes allowing for an emphasis on farm-to-table ingredients and made-to-order selections, as well as increased chef engagement with residents including meals prepared tableside and “pop-up” events.

Food is now presented in an attractive, open-kitchen display format that supports these operational objectives in a vibrant and appealing atmosphere. The new scatter-style food stations, including a hearth oven and rotisserie grill, utilize up-to-date technology innovations to keep foods precisely hot or cold for longer times while helping to alleviate circulation issues and resulting wait times associated with the former cafeteria style set-up.  The renovations incorporate the design aesthetic of an upscale suburban bistro by utilizing contemporary, natural-looking materials and adding elements such as a fireplace to create a warm and inviting dining experience. Removing walls previously separating the dining areas from the former serving lines allows more natural light into the space and creates an open and appealing setting that elevates the food preparation process.

Award:  Environments for Aging (EFA) Remodel-Renovation Competition Gold Winner

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Fellowship Village

Basking Ridge, NJ

Through renovations and a modest addition, we enlarged and refurbished the former cafeteria-style café and formal dining rooms to form distinct identities for a Village Bistro, Grand Terrace, Fireside Dining, and the newly created Atrium dining room. Shoji-style sliding wooden doors were introduced to help separate and create distinct identities between the diverse dining spaces while providing flexibility to open up the spaces for functions requiring seating for a large group. The former café is now a bistro which includes a pizza oven, coffee bar/bake shop and mini-grocery. The project also involved interior updates to the private dining room and the pre-dining lounge.

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Meadowood

Worcester, PA

Community center updates on the entry floor focused on dining updates to increase capacity while simultaneously breaking down the scale and creating distinctive, differentiated experiences. This included introduction of bistro, pop up dining and exhibition cooking. On the lower level, the design expands the aerobics classroom, rehabilitation suite and aquatics areas. The new pool accommodates multiple configurations for lap lanes, shallow water exercise, water volleyball and deep water exercise. Outdoor connections and sustainable strategies are seamlessly integrated into the design solutions. The underutilized courtyard was transformed into a new campus amenity to create engaging outdoor event spaces to complement and enhance the dining and wellness updates.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Learn more about Wellness

 

Rose Villa

Portland, OR

New Main Street amenities include a performing arts center, newsroom, bistro café, garden nursery, full service salon, wellness center, pool and spa, all have been designed to look and operate as individually branded businesses. The aquatics component includes a lazy river and water slide, as well as lanes for lap swimming. Fully operable garage doors allow portions of the bistro to provide open air seating along Main Street.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Learn more about Wellness

 

Tel Hai Community

Honey Brook, PA

The casual dining venue includes a display kitchen, fireplace lounge and patio seating for an alfresco option.  In addition to an exercise classroom and fitness equipment room, the wellness center includes warm-water therapy and competition-size pools. The main pool is also used by the Twin Valley Aquatic Club and High School swimming teams. The aquatics center features six lanes equipped with starting blocks, a timing/scoring system and two levels of spectator seating. Tel Hai also offers swimming lessons for all ages.The casual dining venue includes a display kitchen, fireplace lounge and patio seating for an alfresco option.  In addition to an exercise classroom and fitness equipment room, the wellness center includes warm-water therapy and competition-size pools. The main pool is also used by the Twin Valley Aquatic Club and High School swimming teams. The aquatics center features six lanes equipped with starting blocks, a timing/scoring system and two levels of spectator seating. Tel Hai also offers swimming lessons for all ages.

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Learn more about Wellness

 

Foulkeways at Gwynedd

Gwynedd, PA

Planning and design for reinvention of the existing community center focused on merging the latest advances in senior design with the 350-year old traditions of Quakerism. An analysis of 16 Quaker vernacular meetinghouses influenced the final design solution. The building additions created a cohesive façade defined by traditional Quaker design principles, while providing space to expand and update the main dining room, library, lounge and auditorium on the upper level. On the lower level, a new café/bistro, lounge and terrace dining area enjoy panoramic meadow views.

Awards: Citation Award for AIA/LeadingAge Design for Aging Review, Finalist for Dining Room in Long-Term Living Magazine Remodel/Renovation Competition, Publication in the Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography (Interiors/Patio Exterior) / Don Pearse Photography (Exteriors)