Projects

Charlestown Community

Catonsville, MD

Designed to capture the spirit of a downtown marketplace, this renovated 4,100 square foot café space features a large A-frame roof with 17-foot ceilings. Features include display cooking stations, a bar/lounge and patio dining space. Exposed red brick walls with high window sills pay homage to nearby Oriole Park at Camden Yards. The project doubled the capacity to 96 people with a variety of seating options.

Awards: Environments for Aging Remodel/Renovation Competition Winner

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Garden Spot Village

New Holland, PA

Community center updates began with reinventing the former café into a restaurant-style atmosphere that reflects a new attitude toward the dining experience. The behind-the-scenes serving lines were replaced with new food stations, open to dining areas. The second phase of renovations resulted in an updated entry experience and inviting activity areas. This included reinventing the main lobby and reception desk, general store renovations to add a coffee shop and converting previously underutilized parlor in to a theater.

Awards: Awards of Merit, Environments for Aging Design Showcase, AIA/LeadingAge Design for Aging Review, Remodel/Renovation Competition Finalist

Photo Credit: Nathan Cox Photography & Jeremy Hess Photography

Meadowood

Worcester, PA

Community center updates on the entry floor focused on dining updates to increase capacity while simultaneously breaking down the scale and creating distinctive, differentiated experiences. This included introduction of bistro, pop up dining and exhibition cooking. On the lower level, the design expands the aerobics classroom, rehabilitation suite and aquatics areas. The new pool accommodates multiple configurations for lap lanes, shallow water exercise, water volleyball and deep water exercise. Outdoor connections and sustainable strategies are seamlessly integrated into the design solutions. The underutilized courtyard was transformed into a new campus amenity to create engaging outdoor event spaces to complement and enhance the dining and wellness updates.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Garden Spot Village

New Holland, PA

The Harvest Table provides a distinctive dining experience with a wood-fired oven highlighting the availability of made-to-order selections. This upscale, farm-to-table casual eatery features live cooking stations, an open pizza oven, a chef’s table and on-line ordering system. The Refresh coffee bar offers Starbucks beverages and grab and go selections.

Awards: Awards of Merit, Environments for Aging Design Showcase, AIA/LeadingAge Design for Aging Review, Remodel/Renovation Competition Finalist

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography & Jeremy Hess Photography

Rose Villa

Portland, OR

New Main Street amenities include a performing arts center, newsroom, bistro café, garden nursery, full service salon, wellness center, pool and spa, all have been designed to look and operate as individually branded businesses. The aquatics component includes a lazy river and water slide, as well as lanes for lap swimming. Fully operable garage doors allow portions of the bistro to provide open air seating along Main Street.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Tel Hai Community

Honey Brook, PA

The casual dining venue includes a display kitchen, fireplace lounge and patio seating for an alfresco option.  In addition to an exercise classroom and fitness equipment room, the wellness center includes warm-water therapy and competition-size pools. The main pool is also used by the Twin Valley Aquatic Club and High School swimming teams. The aquatics center features six lanes equipped with starting blocks, a timing/scoring system and two levels of spectator seating. Tel Hai also offers swimming lessons for all ages.The casual dining venue includes a display kitchen, fireplace lounge and patio seating for an alfresco option.  In addition to an exercise classroom and fitness equipment room, the wellness center includes warm-water therapy and competition-size pools. The main pool is also used by the Twin Valley Aquatic Club and High School swimming teams. The aquatics center features six lanes equipped with starting blocks, a timing/scoring system and two levels of spectator seating. Tel Hai also offers swimming lessons for all ages.

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Edenwald

Towson, MD

The contemporary café design is more open than its predecessor and allows for greater circulation space between the food offerings. The resulting design took cues from a local farmers market, focusing on fresh foods (some locally sourced during the summer) and a wide range of options. New to the café are a coffee shop, Grab-N-Go offerings, and a pizza station, which complement a salad bar, deli, and hot entrée station. Another new dining experience to be offered is a patio dining component.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

The Village at Rockville

Rockville, MD

Multi-phased renovation of the existing 300-bed nursing center includes the conversion of the first floor to 50 assisted living residences and common areas including an 18-bed memory care household with its own courtyard garden. A “Main Street” of activities developed on the first floor includes a library, bank, fitness area, coffee shop, gift shop, beauty shop and chapel. The addition of these assisted living services will fill the intermediate level of care between the existing residential living program and skilled nursing facility and will enable The Village at Rockville to become a full-service Continuing Care Retirement Community.

Award: Exhibition and Publication in AIA/LeadingAge Design for Aging Review

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Waverly Heights

Gladwyne, PA

The reinvented health care center, working primarily within the existing building setbacks, “flips” the living spaces so that personal care is now on the main level and directly connected to the community center. A new rooftop garden provides appealing views from neighboring apartment buildings and an outdoor amenity for residents. Interior corridors overlook a center courtyard space formed by building additions creating a secure space for residents with dementia to freely enjoy. To provide future flexibility as needed, resident rooms have been designed to allow for conversion from a skilled nursing room to assisted living and vice versa.

Award: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credits: Larry Lefever Photography & Nathan Cox Photography

Foulkeways at Gwynedd

Gwynedd, PA

Planning and design for reinvention of the existing community center focused on merging the latest advances in senior design with the 350-year old traditions of Quakerism. An analysis of 16 Quaker vernacular meetinghouses influenced the final design solution. The building additions created a cohesive façade defined by traditional Quaker design principles, while providing space to expand and update the main dining room, library, lounge and auditorium on the upper level. On the lower level, a new café/bistro, lounge and terrace dining area enjoy panoramic meadow views.

Awards: Citation Award for AIA/LeadingAge Design for Aging Review, Finalist for Dining Room in Long-Term Living Magazine Remodel/Renovation Competition, Publication in the Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography (Interiors/Patio Exterior) / Don Pearse Photography (Exteriors)