Projects

Patriots Colony – Presidents Pavilion Hybrid Homes

Williamsburg, VA

Presidents Pavilion, a three-building hybrid apartment home complex, is the first phase of a multi-year independent living expansion. Each building is five stories tall with covered parking as the first story. The hybrid homes incorporate a traditional brick-accented exterior to blend seamlessly into Patriots Colony’s stately Colonial Williamsburg architecture. Three distinct layouts for the 60 individual residences feature pen floor plans, a master suite with a walk-in closet, full size washer and dryers, patios and covered balconies. 

Renovations to the community center focused on dining updates to provide a contemporary experience and accommodate additional residents.  Casual dining, including a bistro with display kitchen and pub, were expanded and formal full-service dining received a more intimate restaurant space. An outdoor patio area was expanded to provide for al fresco dining and incorporated a new pavilion, fire pit and outdoor grilling area. 

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Brandermill Woods

Midlothian, VA

The 2011 master plan included renovation and additions to the Clubhouse at Brandermill Woods which allowed the community to enhance their independent living common areas by offering additional amenities that appeal to the incoming Baby Boomers and their families. No longer will a single dining venue, chapel, and stereotypical shuffleboard court be considered enough to sustain and entertain residents. Instead, the new Clubhouse amenities include a theater, party room, game room, formal dining, club room, four-season room, private dining, bistro, multi-purpose space, chapel, fitness room, aerobics room, clinic, pool, terrace dining, private garden, and greenhouse and extensive spaces meant to both support the current cottage and apartment residents and also entice future residents to choose Brandermill Woods as their home.  At the same time, 93 new independent living apartments were built adjacent to the new Clubhouse offering residents additional housing options with direct access to the clubhouse.

 

Photo credit: Nathan Cox Photography

Charlestown Community

Catonsville, MD

Designed to capture the spirit of a downtown marketplace, this renovated 4,100 square foot café space features a large A-frame roof with 17-foot ceilings. Features include display cooking stations, a bar/lounge and patio dining space. Exposed red brick walls with high window sills pay homage to nearby Oriole Park at Camden Yards. The project doubled the capacity to 96 people with a variety of seating options.

Awards: Environments for Aging Remodel/Renovation Competition Winner

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Meadowood

Worcester, PA

Community center updates on the entry floor focused on dining updates to increase capacity while simultaneously breaking down the scale and creating distinctive, differentiated experiences. This included introduction of bistro, pop up dining and exhibition cooking. On the lower level, the design expands the aerobics classroom, rehabilitation suite and aquatics areas. The new pool accommodates multiple configurations for lap lanes, shallow water exercise, water volleyball and deep water exercise. Outdoor connections and sustainable strategies are seamlessly integrated into the design solutions. The underutilized courtyard was transformed into a new campus amenity to create engaging outdoor event spaces to complement and enhance the dining and wellness updates.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit:  Nathan Cox Photography

Rose Villa

Portland, OR

New Main Street amenities include a performing arts center, newsroom, bistro café, garden nursery, full service salon, wellness center, pool and spa, all have been designed to look and operate as individually branded businesses. The aquatics component includes a lazy river and water slide, as well as lanes for lap swimming. Fully operable garage doors allow portions of the bistro to provide open air seating along Main Street.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Edenwald

Towson, MD

The contemporary café design is more open than its predecessor and allows for greater circulation space between the food offerings. The resulting design took cues from a local farmers market, focusing on fresh foods (some locally sourced during the summer) and a wide range of options. New to the café are a coffee shop, Grab-N-Go offerings, and a pizza station, which complement a salad bar, deli, and hot entrée station. Another new dining experience to be offered is a patio dining component.

Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Woodcrest Villa, Viva Centre

Lancaster, PA

Viva, often translated to “long live,” is an apt description for this welcome center focused on vitality and community engagement. Feathered into a hillside between existing apartment wings, this expansion more than doubled the size of the community center. The welcome center at the main entrance features a two-story lobby and pre-gathering area outside the new 300-person performing arts center. The fitness components of the wellness center include an aquatics center with lap pool and warm water therapy spa, a fitness classroom, cardio equipment room and lockers with changing rooms. The upper level includes a bistro, beauty shop, theater, billiards and terrace with dining grill area and bocce courts.
Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

The Lutheran Community at Telford

Telford, PA

This replacement health care center includes a first floor 23-bed memory support unit, while the top three floors are each home to 25 skilled nursing residents. The new center creates an intimate grouping of rooms arranged in small neighborhoods. Meals are offered in small-scale dining rooms with country kitchens that include counter seating. Covered porches accommodate seasonal outdoor dining and activities. Semi-private rooms are separated by a full privacy wall and all resident rooms include a private bath with roll-in shower.

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Bridgewater Retirement Community

Bridgewater, VA

Additions and renovations to the skilled nursing center updated resident rooms and created open and varied living spaces. The additions at each end of the existing building facilitated a carefully phased sequence of improvements to allow the owner to maintain census throughout the process. Due to the size constraints of the current building, those resident rooms were converted to private accommodations and the addition was sized to allow for privacy measures in companion suites and semi-private rooms. The resulting households each have a distinctive decorative style selected by the residents living there and staff working in that household. The entry lobby features a self-service café for residents, staff and guests which also provides an additional venue for special events.

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Falcons Landing

Potomac Falls, VA

Community center updates encompassed health and fitness areas and casual dining venues. The introduction of a new café led to renovations to the adjacent clubroom. The newly appointed Compass Club offers made-to-order and grab-and-go items all day, as well as cocktails later in the day. The showpiece of the new Woodburn Café is the display kitchen featuring a wood-fired oven and grill. Other improvements include the introduction of a bakery with takeout service in the former café space, the addition of a business center for resident use, renovations to the lounge area and expansion of the rehabilitation department. On the opposite side of the community center, the renovated and expanded wellness center incorporates a well-appointed fitness gym and aerobics studio on the first floor and new health clinic, beauty salon and multi-purpose room on the second floor.

Awards: Design Environments for Aging Remodel – Renovation Competition Finalists

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography