Projects

Woodcrest Villa, Viva Centre

Lancaster, PA

Viva, often translated to “long live,” is an apt description for this welcome center focused on vitality and community engagement. Feathered into a hillside between existing apartment wings, this expansion more than doubled the size of the community center. The welcome center at the main entrance features a two-story lobby and pre-gathering area outside the new 300-person performing arts center. The fitness components of the wellness center include an aquatics center with lap pool and warm water therapy spa, a fitness classroom, cardio equipment room and lockers with changing rooms. The upper level includes a bistro, beauty shop, theater, billiards and terrace with dining grill area and bocce courts.
Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Carolina Village

Hendersonville, NC

This 60-unit assisted living residence was an addition to the existing health center. All of the resident studios are 430 square feet and have walk-in closets, accessible private bathrooms and a kitchenette. The units are configured so that a piece of furniture, such as an entertainment center, can function as a room divider separating the living and sleeping areas while providing privacy for the bedroom. A generous balcony on the main level provides views of surrounding meadows and landscaped courtyard areas. The project also included a multipurpose room, as well as a physical therapy addition to the existing skilled care building for use by both the assisted living and skilled care residents.

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography

Waverly Heights

Gladwyne, PA

The reinvented health care center, working primarily within the existing building setbacks, “flips” the living spaces so that personal care is now on the main level and directly connected to the community center. A new rooftop garden provides appealing views from neighboring apartment buildings and an outdoor amenity for residents. Interior corridors overlook a center courtyard space formed by building additions creating a secure space for residents with dementia to freely enjoy. To provide future flexibility as needed, resident rooms have been designed to allow for conversion from a skilled nursing room to assisted living and vice versa.

Award: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credits: Larry Lefever Photography & Nathan Cox Photography

Foulkeways at Gwynedd

Gwynedd, PA

Planning and design for reinvention of the existing community center focused on merging the latest advances in senior design with the 350-year old traditions of Quakerism. An analysis of 16 Quaker vernacular meetinghouses influenced the final design solution. The building additions created a cohesive façade defined by traditional Quaker design principles, while providing space to expand and update the main dining room, library, lounge and auditorium on the upper level. On the lower level, a new café/bistro, lounge and terrace dining area enjoy panoramic meadow views.

Awards: Citation Award for AIA/LeadingAge Design for Aging Review, Finalist for Dining Room in Long-Term Living Magazine Remodel/Renovation Competition, Publication in the Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Larry Lefever Photography (Interiors/Patio Exterior) / Don Pearse Photography (Exteriors)