Ephrata High School

Ephrata, PA

This renovation project took the high school’s existing library and converted it into a media center resource incorporating 21st Century Learning practices. RLPS facilitated a student design competition and their subsequent participation in an intense one-day design charrette. We continued to work with the students and District representatives to develop preliminary concepts for group learning, technology integration, interdisciplinary studies, maker spaces, and quiet zones. Throughout the media center’s design and construction we fostered continued student input for finish materials, furnishings and equipment selections.

The new media center encompasses a renovated 2-story lobby with stadium-seating steps making a former pass-through space an additional spot for casual interaction. Extensive windows allow ample daylight into the space while interior glazing welcomes the light across the lobby and corridor and into the heart of the media center. Acoustic clouds on the ceiling are both an aesthetic feature and provide sound control within the larger open space. Collaboration rooms, informal study areas, a maker space, TV studio, classroom, circulation desk, and café round out the popular multi-purpose spaces that have been added to the high school.

Return to Education Portfolio