Projects

Brandermill Woods

Midlothian, VA

The 2011 master plan included renovation and additions to the Clubhouse at Brandermill Woods which allowed the community to enhance their independent living common areas by offering additional amenities that appeal to the incoming Baby Boomers and their families. No longer will a single dining venue, chapel, and stereotypical shuffleboard court be considered enough to sustain and entertain residents. Instead, the new Clubhouse amenities include a theater, party room, game room, formal dining, club room, four-season room, private dining, bistro, multi-purpose space, chapel, fitness room, aerobics room, clinic, pool, terrace dining, private garden, and greenhouse and extensive spaces meant to both support the current cottage and apartment residents and also entice future residents to choose Brandermill Woods as their home.  At the same time, 93 new independent living apartments were built adjacent to the new Clubhouse offering residents additional housing options with direct access to the clubhouse.

 

Photo credit: Nathan Cox Photography

Meadowood Senior Living

Worcester, PA

The first step in implementing a campus-wide master plan was updating first impression spaces in the community center. A porte cochere was added outside, while inside the main lobby the focus has been redirected to social areas with the receptionist desk reconfigured as a concierge-style gesture. The café was reconfigured to create a distinctive bistro experience. The library was re-envisioned as a club room to better support the adjacent multi-purpose room. Stairs leading to lower level activity areas were opened up to draw attention to those spaces where finishes and furnishings were updated to maintain a consistent design aesthetic.

The second phase involved creating new venues and breaking down the scale of the dining experiences, as well as expanding and improving wellness venues. Outdoor connections and sustainable strategies are seamlessly integrated into the design solutions. The underutilized courtyard was transformed into a new campus amenity to create engaging outdoor event spaces to complement and enhance the dining and wellness updates.

Award: Environments for Aging Remodel/Renovation Competition, Finalist

 

Photo Credit (afters): Larry Lefever Photography

Woodcrest Villa, Viva Centre

Lancaster, PA

Viva, often translated to “long live,” is an apt description for this welcome center focused on vitality and community engagement. Feathered into a hillside between existing apartment wings, this expansion more than doubled the size of the community center. The welcome center at the main entrance features a two-story lobby and pre-gathering area outside the new 300-person performing arts center. The fitness components of the wellness center include an aquatics center with lap pool and warm water therapy spa, a fitness classroom, cardio equipment room and lockers with changing rooms. The upper level includes a bistro, beauty shop, theater, billiards and terrace with dining grill area and bocce courts.
Awards: Publication in Environments for Aging Design Showcase

 

Photo Credit: Nathan Cox Photography

Brandermill Woods

Midlothian, VA

This project involved the expansion and partial renovation of the CCRC campus within its current boundaries. The expansion of the independent living apartments and a wellness center, new assisted living specifically for memory care, and converting the current memory care into assisted living were all specifically requested. The final master plan detailed multi-phased clubhouse dining expansion and update, and skilled care improvements including a dedicated short-term rehab neighborhood addition.

The Langford at College Station

College Station, TX

Recognizing market size, a nearby sister community and the challenges of a greenfield development in today’s marketplace, MRC opted for a first phase smaller CCRC / Life Plan Community enhanced with existing resources in the surrounding community. Phase 1 includes independent living condo-style flats with under building parking and interior links to the clubhouse. The clubhouse also connects to assisted living suites and a memory care household. Skilled nursing care and short-term rehabilitation will be provided through a partnership with the sister community.

Awards: Featured in Environments for Aging Design Showcase