Projects

Chestnut Ridge at Rodale

Emmaus, PA

Phoebe Ministries identified Emmaus as an underserved market opportunity for a satellite community.  Following the sale of the Rodale publishing company, the 38-acre headquarters was vacated.  This unique property led to the vision for Chestnut Ridge at Rodale, a wellness-focused residential community for ages 62 and up that embraces the Rodale values of melding fitness, organic dining, and wellness.

The community will evolve in phases, beginning with adaptive reuse of the former Rodale offices into 122 apartments. The three-story office building will be converted into one and two-bedroom apartments with a center courtyard.  An adjacent one-story office building will be replaced with a four-story, horseshoe-shaped apartment building featuring views of nearby South Mountain.

Community connections

The vacated office campus provided a unique opportunity to engage with the town while creating a distinctive, pedestrian-friendly campus that continues Rodale values relating to health and vitality. An existing onsite childcare center will continue operation and Phoebe intends to develop intergenerational programming. An adjacent service garage that was most recently used as a farmer’s co-op has been converted into the welcome center and sales office.  When Chestnut Ridge opens, this building is envisioned to function as a farmer’s market.  Likewise, a former warehouse now houses a full-size apartment mock-up, with future plans for it to serve as a resource for the greater community, potentially housing the Emmaus Arts and Innovation Center.

Chestnut Ridge at Rodale will maintain and enhance the walking and biking trails on the campus while creating new amenities including an amphitheater for both residents and neighbors. Construction will seek to limit the disturbance of the existing green space, take advantage of existing parking lots, and promote residents’ experience of the natural setting.

Rodale legacy

Building on the Rodale legacy, Phoebe will include raised gardens, programmed courtyards, and walking trails connected to the adjacent nature preserve, as well as sustainable features such as a green wall at the new exterior entrance into the courtyard in the former office building and a green roof for the natatorium.  A new amphitheater transitions up to the park and the design concepts maintain the existing trees as a backdrop to the amphitheater.

Technology to support aging in place

All apartments are equipped with smart technology infrastructure and include a base package with lighting and temperature controls that can be supplemented with additional features at move-in or in the future as needed.  Residents can choose from a wide array of options for supportive technology, social connections and health tracking/monitoring with the expectation that more features will become available as the technology continues to evolve.

Unique courtyard

Opening up the center of the former office building provides daylight and views for the converted apartments.  The design literally cuts a hole in the center of the building, replacing an enclosed atrium with an open courtyard. A green wall made up of live plants highlights the new opening and is visible from the street. Storefront windows with boxed-out bays and French balconies extend outdoor connections for the homes and help prevent the narrow courtyard space from feeling constricted.

A panelized façade system and a row of trees further help to create an appealing human-scale ceiling for this courtyard which features raised gardens for resident and dining program chef use. In the new building, apartments are sequentially angled in a horseshoe formation for expanded views.  The fourth-floor apartments have a taller sloped living room ceiling with transoms above the patio door for even more light.

 

Kirkland Village – Northwood Gardens

Bethlehem, PA

This senior living community expansion introduced a new luxury housing model. The terrace-style hybrid homes reflect a high caliber design for gracious living. Each building provides direct connections back to the community center. The common areas on each floor focus on sophisticated, contemporary styling with bold colors and metallic accents. We also assisted the client with interior design for a model home apartment and sales center during construction.  Low or zero-emitting, recycled content and regional materials were selected to help the building achieve LEED for Homes Silver Certification.

Learn More About Hybrid Homes

Photo Credit: Nathan Cox Photography

 

Chestnut Ridge at Rodale – Sales Office & Model Apartment

Emmaus, PA

A new active adult community will evolve in phases, beginning with adaptive reuse of the former Rodale publishing company offices into apartments. The property is currently in the development phase so the sale office and model apartment are critical tools to help achieve the owner’s vision for a new residential community that embraces Rodale values of melding fitness, organic dining and wellness

An adjacent garage building, previously used by Rodale as a farmer’s co-op, has been converted into the welcome center and sales office. A former Rodale warehouse now houses the full size mock-up of a model apartment. The interior design of the welcome center maintains the existing building’s industrial aesthetic complementing the contemporary agrarian theme planned for the new community.  Hospitality and technology are comfortably integrated to provide an appealing experience. Interactive touch-screens are combined with artfully arranged presentation visuals to help prospective residents explore floor plans, finish options and community amenities.  The space is designed for flexibility to accommodate individual visits as well as special events hosting larger groups.

The model apartment helps visitors envision the scale, finishes and layout of a typical residence.  This mock-up space was staged to show a functional and attractive furniture layout for the apartment model floor plan, with accessories added to for the visual appeal of a comfortable, contemporary home.

 

Givens Estates – Oxford Commons

Asheville, NC

Givens Estates wanted to update their Oxford Commons amenity spaces to reflect their mission to provide residents the opportunities for a purpose-driven life where they can pursue their passions and explore the possibilities for personal growth and enrichment. Thus, we updated their commons to provide modern amenity spaces that reflect Givens Estates mountain aesthetic.

Multiple dining venues include a flexible gathering space aptly named The Social Brew provides a new place to connect with others over a cup of coffee, light breakfast, or glass of wine.

Market + Craft serves casual dining as well as fresh baked goods, take-out items, and locally sourced goods in the Marketplace. The new patio offers a spot to gather for a meal at a shaded table or relaxation around a fire pit or  Terrene provides a formal dining experience highlighted with a chef’s table bar to watch the kitchen action.

Additional renovations included the wellness center which now boasts a newly renovated 1700 SF fitness room and 1100 SF yoga and aerobics studio. A stained glass window triptych was relocated to a more prominent position and backlit to highlight the art inspired by the surrounding mountains. The multi-story grand staircase was refreshed with new finishes and now features a dramatic lighting installation.

Lakeside Apartments and Clear Creek Cottages at Carolina Village

Hendersonville, NC

These new independent living residences, consisting of 54 cottages and 36 apartments, are the next step in Carolina Village’s multi-year plan for strategic growth. The Lakeside Apartments are located next to the community’s Tranquil Lake, which is home to abundant waterfowl and pleasant landscaping. Discrete parking is provided under the building.  The Clear Creek Cottage neighborhood is made up of six duplexes and seven 6-plexes. These homes take advantage of the terrain to provide multiple single-story residences, all with ground-level entrances maximizing the hillside site.  Both the apartments and cottages reflect the community’s Smoky Mountain aesthetic featuring wooden post and beam details and stacked stone.

Views

Each Lakeside residence steps back from the one beside it allowing unobstructed views of the nearby mountains. Every residence’s large picture window and balcony or patio highlight these views and allow abundant natural light to stream indoors.

Balcony Customization

The outdoor space is customized to each homeowner’s preferences – everything from full four-season, three-season, screened-in, or open balconies and patios. Yet, each was carefully designed to maintain a similar aesthetic creating pleasingly complimentary cottage and apartment exteriors.

Clubhouse

What began as the need for tool storage near the community garden plots evolved into a clubhouse with a uniquely cantilevered roof covering an outdoor patio gathering space. The clubhouse boasts floor-to-ceiling windows and a cozy fireplace surrounding a large open multi-purpose space. Bathrooms and the original garden tool storage are also part of this striking amenity.

Photo credit: Nathan Cox Photography

The Grove at Meadowood Senior Living

Worcester, PA

The next step in implementing the Meadowood campus master plan involved adding a new independent living residential offering on a portion of the existing senior living campus.  Four hybrid home buildings, each comprised of two floors of residences over under-building parking, surround a new campus pond, fire pit, seating areas, and pergola to be enjoyed by the entire community.

The 52 residences range between 1300-1800 SF and each has its own corner view that allows in ample daylight. Each unit also features a balcony or patio in addition to contemporary features, full laundry rooms, and walk-in closets in each bedroom. Each floor is also anchored by a central seating area where residents can gather to socialize.

Learn More About Hybrid Homes

Photo Credit: Nathan Cox Photography

The Lofts at Lititz

Lititz, PA

As part of the Wilbur Chocolate Factory redevelopment, Pleasant View Communities is introducing The Lofts at Lititz—a satellite 55+ community. The location, in the thriving downtown of Lititz, Pennsylvania,  shares the former factory complex site with a boutique hotel, marketplace, restaurant and luxury condominiums.

Downtown Hybrid Homes

Minutes from the main campus, the Lofts will offer access to all Pleasant View amenities and services, including its full range of at home and inpatient healthcare services. Residents of the 32-unit hybrid apartment building are just steps away from town parks, restaurants, shops, and special events. Additionally, The Lofts building has a gathering area on each floor including a fitness center, library, and business center. Under building parking is a plus for this micro-urban site, which also works well for the rooftop amenity featuring an outdoor kitchen and seating areas with birds-eye views of the downtown.

Respecting the Site’s History

The Lofts building is designed to emulate the reinvented factory structure using a consistent architectural language and materials so that when completed it will seem as though it has always been there. This building, which replaces former open surface parking, will help the Wilbur complex create a continuous streetscape and further engage with the downtown.  Painted stenciled signage on the brick façade will echo the Wilbur Chocolate mark on the original building. Likewise, the residences will maintain an industrial aesthetic, featuring exposed brick walls, wooden beams and flooring, and open floor plans.

Part of Mixed-Use Development

Shared resources such as overflow parking, site utilities, and services maximize the limited site area and ease the impact of these additions into the town. Reinvention of the decommissioned, 100+ year old, chocolate factory complex into a multi-use development will provide an appealing, downtown senior living model that functions as a good architectural neighbor to the well-established fabric of downtown Lititz.

Learn More About Hybrid Homes

 

 

 

Emerald Terraces at Village on the Isle

Venice, FL

The first of their kind in Florida, the Emerald Terraces introduced a new hybrid housing model to the Village on the Isle campus. The Emerald Terraces have parking on the ground floor, as well as covered sidewalk access to community center amenities. Each residence functions as a corner unit with multi-directional views and the added benefit of private lanais without visual or noise distractions from neighbors.

A Community within a Community

Each hybrid building includes a top floor community room for residents to gather together or entertain guests. The main clubroom area features a flexible great room space with a catering kitchen, comfortable seating, tables, stackable chairs and a large screen television.   A sliding barn door leads into a modest fitness room that provides residents with easy access to wellness equipment. Retractable walls in both the clubroom and fitness area provide a seamless outdoor connection and enable events to spill out onto the large outdoor deck.

Age-Friendly Design for Hybrid Homes

Each building has 23 one- and two-bedroom residences ranging from approximately 1,250 square feet to 1,600 square feet of living space in an open floor plan. The residences are carefully detailed in accordance with universal design principles for people of varying ages and abilities without compromising the upscale residential design aesthetic. Accessibility, from door clearances to space templates, is designed into all homes to accommodate active residents, those who require assistance from a spouse or caregiver, and those who utilize wheelchairs or scooters to maintain their independent mobility.  Supportive features such as elevated vanities and extra blocking in walls to accommodate shower grab rails, if needed, are discreetly integrated into the contemporary design.

Sustainable Design Features

Energy efficient, hurricane impact-resident windows and doors, continuous insulation, LED lighting and energy star appliances are just a few of the features built into the homes.  Low or zero emitting floor coverings, paints, adhesives and composite woods have been specified as well as recycled content and regionally extracted and manufactured materials.  Locating parking on the first floor under the homes offers the additional benefits of less impervious surface space being needed.

RLPS really takes an owner’s position in the planning and design process—they took the time to understand our needs way before “putting a pencil to any paper.”

Joel Anderson, CEO

Learn More About Hybrid Homes

Photo Credit: Nathan Cox Photography

 

The Crescent at Oakleaf Village

Toledo, OH

Hybrid Homes 2.0

Wallick Communities wanted to add a new independent living component to the Oakleaf Village of Toledo community, comprised of a recently introduced memory care residence and a 1980s era building providing licensed residential living and assisted living.  The new housing needed to meet consumer expectations for abundant daylight, open floor plans and covered parking while maintaining affordability for older adults in this Midwestern working class area. And it had to fit on a 1.46 acre site. The design result is two parallel hybrid home apartment buildings with a connected dining pavilion between them.  These three buildings form The Crescent, a micro rental housing community for active seniors.

Maintaining Affordability

The smaller size of the individual hybrid home buildings compared to a traditional apartment building allowed for more economical wood-frame construction.  The individual apartments are relatively small, ranging from 842 to 1,156 square feet, yet the design maintains marketable features such as open floor plans and wood-look luxury vinyl tile in the main living spaces to make the spaces feel larger and spacious tile shower with frameless glass door systems to help maximize the experience of the modest size bathroom. Private garage parking and carport options are available for a separate fee which helps keep the base costs down.

Integrating Amenities for Market Appeal

Recognizing that the minimal amenities in the existing building would not appeal to today’s consumers, the design team was challenged to create a community-within-a-community. Each upper floor of the hybrid apartment buildings incorporates a different activity area including a woodshop, arts and crafts room, and a beauty shop, as well as fitness centers in both buildings and an employee lounge. The main lobby, a dining venue and living room comprise the pavilion building, which can be accessed from inside the hybrid homes or through an exterior landscaped courtyard.  The compact 814 square foot living room features a large fireplace and is equipped with a portable bar, projector/screen and flexible seating to allow for a host of educational seminars, cultural and social events and informal gatherings.  The dining room is modestly sized at 1,445 square feet and features a bar, multiple types of seating and a coffee station.  Both the dining and living spaces open up to a patio, allowing events to flow through both areas.

 

Learn More About Hybrid Homes

 

Landis Homes – Learning & Wellness Center and Crossings Apartments

Lititz, PA

Constructed front and center on an existing campus, these senior living apartments and community center connect lifelong learning, holistic wellness and vibrant community.

Community Front Door for Lifelong Learning and Wellness

Located in the heart of campus and visible from the adjacent roadway, the new Learning and Wellness Center fills the need for a community front door. Designed to be a bustling center of activity where connections flourish, the main floor houses a bistro and lounge, art gallery, salon and spa, business center, bank, pharmacy, and auditorium to support the community’s Pathways Institute for Lifelong Learning® classes and other educational and entertainment programs. Spiritual wellness is encouraged in The Quiet Place, a series of small rooms for meditation. The new center also allowed for a consolidation of administrative offices into one central location.

Fitness Spaces

Fitness spaces are located on the ground floor with both internal access and a separate entrance for residents walking, biking or driving from other parts of campus. This area includes a four-lane lap and therapy pool and a spa pool with natural lighting, a state-of-the-art cardio and strength training room with equipment designed for an active aging population and a wellness studio to support group classes.

Crossings Apartments

The Crossings Apartments replaced older single homes with higher density housing that reflects current consumer demands. These new residences provide an indoor connection to community amenities and feature a mix of one bedroom plus den, two bedroom and two bedroom plus den apartments ranging from 1,253 to 1,569 square feet. Open floor plans, natural light and abundant storage were the priorities for these residences. Each apartment also includes one under-building covered parking space.

Community Connections

This project also includes an interior pedestrian bridge over the driveway to provide an interior connection to this campus hub.  Residents, team members and visitors are able to walk under cover from the Health Care and Personal Care houses, through The Crossings and the Learning & Wellness Center, and all the way to the apartments on the west side of the community. President/CEO Larry Zook shared that bringing the different parts of campus together under one roof was something residents and team members have dreamed of for many years.

Learn more about Wellness